Överlägg

VÅRA MATHJÄLTAR

GUNNARRÖDS GÅRD (81km)
När man som 9:e generation driver en mjölkgård då har man koll på mjölk. Gunnarröds gård drivs av Carina och Alvar en liten bit utanför Eslöv, precis i anslutning till Rönne å. På gården bor 150 mjölkkor och får gå och strosa precis som de behagar, med utsikt över den skånska myllan. I september 2010 blev gården KRAV-godkänd och fokus ligger på att korna ska få ett härligt och bra liv. Efter att Carina varit på semester i Turin blev hon inspirerad av hur italienarna sålde mjölk direkt ur en mjölkautomat. Efter lite tankar och diskussioner var mjölkmaskinen på väg till gården och idag kan du få din mjölkflaska fylld på gården, precis som du kan få i Italien och andra delar av Europa. Familjen lågpastöriserar mjölken, men homogeniserar den inte. Känslan av landsbygd och ett gräddlager på mjölken får det att pirra i magen och när dessutom smaken är så ren och god blir vi alldeles till oss. Smaken av äkta mjölk, utan mellanhänder, ligger till grund för vår goda mjukglass. Carina och Alvar producerar mjölk på ett hållbart sätt och ett självklart val för oss.

FURUMOSSENS MEJERI (108km)
Eftersom Gunnarsröds mjölk inte homogeniseras så finns det ingen grädde att köpa från gården. Därför kompletterar vi med vår smet med grädde från Furumossens mejeri. På en gård utanför Hässleholm driver Kristina och Peter jordbruk och eget gårdsmejeri för att kunna ta tillvara och förädla mjölken från den 220 korna direkt på gården. Furumossens Gårdsmejeri har ”rediga produkter på kons eget vis”, och omsorgen om djuren är något som verkligen skiner igenom. Produktionen på gården är till stor del automatiserad, och korna sköter sig väldigt mycket själva. De går till mjölkroboten när de behöver bli mjölkade, till ryggkliaren (som påminner om en biltvätt för oss stadsbor) när det behövs och de väljer själva när de går ute eller inne. Genom att hela tiden bevaka och analysera mjölken så kan de förebygga sjukdomar och minskar behovet av behandlingar av antibiotika och annat. 

BIDROTTNINGEN (41,3km)
Strax utanför Vellinge, mitt på de skånska slätterna, ligger ett litet hus där magi skapas. Att tro att detta lilla hus bara är ett i mängden är lätt, men ack så fel. Här ligger ett praktexempel på hur honung tas hand om, en produktion som skapar honung i symbios med bina på ett hållbart sätt, både för binas skull och för vår omvärld. Viktoria, som driver produktionen har ett smittande leende och har ett tydligt mål med sitt företag: Bina är experter på att samla honung, därför är det vår uppgift att respektera deras produktion och skapa en naturnära produkt utan några mellanhänder. Bikuporna som ligger utspridda runt om i sydvästra Skåne fylls med nektarspecifik honung, där vi hittar allt från lindhonung till ljunghonung. Hela företaget genomsyras av en stor vördnad för naturen och ett stort nörderi, som vi blir helt lyriska av.

LIMBACKAKVARN (262km)
Bengt och Andreas, Far och son. femte-respektive sjätte generationen mjölnare driver Limabacka Kvarn på Väröhalvön på den halländska kusten och Gissleberga Kvarn i Skåne. Hantverk, ekologi och den goda smaken är och förblir det viktigaste för familjen. Mjölet mals hos oss på morgonen för att utgöra basen i våra härliga nybakat rån.

SÖDERBERG & SARA (20km)
Söderberg & Saras Stenugnsbageri ligger vid Österportstorg i Ystad. Per & Tilde med personal bakar bröd som vi tycker bröd ska bakas- med surdeg, långa jästider som lyfter fram smaken, riktiga och hederliga råvaror – gärna ekologiska och/eller odlade i närheten. Med tid, tålamod och kärlek till hantverket. Allt bakas med yrkesstolthet i deras stenugn. Inget fusk, inga tillsatser, bara gott! Alla kanel och kardemumma som ni inte köper, fryses vid stängning och så köper vi dem för att skiva dem tunt och torkas till smarriga skorpor som sedan smörsteks innan de hamnar på en bulldröm.

KAKAO BOLAGET (44km)
Allt började för många år sedan när Ulrika och Fredrik köpte den lilla pralinbutiken och chokladfabriken i Skåne-Tranås vid namn Österlenchoklad som i sin tur grundades 2004. I chokladtillverkningen kombinerar de hantverkstradition med modern kunskap. De finaste kakaobönorna handplockas av noga utvalda plantager som de kontinuerligt besöker för att säkerställa kvaliteten och arbetsförhållanden. Kakaobönor med naturliga och unika smaker där Fredriks och Ulrikas jobb är att locka fram dessa toner i chokladen som de tillverkar. Därför tillsätter de minimalt med ingredienser och rostar bönorna ytterst lätt. Kompromisslöst och utan några genvägar för den rena smakens skull. Resultatet blir en ren choklad med en unik lyxig smak och koppling till ursprunget.